D’Agres a Bocairent 2: torre de l’Alcúdia

D'Agres a Bocairent 2: torre de l'Alcúdia

La vall d’Agres és un estret corredor natural que comunica les terres del Vinalopó amb les de la foia de Cocentaina. El valor estratègic d’aquest passadís entre muntanyes assolí gran importància en les agitades centúries que seguiren l’esfondrament del califat de Còrdova. Van ser, si fa no fa, tres-cents anys d’inestabilitat: una llarguíssima partida d’escacs entre poders canviants, i que només es pot donar per acabada amb la victòria definitiva dels cristians sobre Al-Àzraq, la qual cosa suposà la consolidació del regne fundat per Jaume I.

La torre de l’Alcúdia es troba al terme d’Agres, a uns pocs centenars de metres de la població. Els seus constructors aprofitaren un petit pujol, molt ben situat, i amb unes bones vistes sobre la vall, per a bastir sobre ell aquest baluard, amb la funció de servir com a lloc de guaita i defensa d’una petita població independent d’Agres (que, d’altra banda, comptava també amb el seu propi castell). La tècnica constructiva, a base de mur de tapial, permetia bastir amb rapidesa i de forma barata.

IMG_6061

La torre és semblant a altres petites construccions del mateix periode, seguint un model que, amb poques variacions, podem trobar en abundància per estes terres. En aquest article del blog Harca hi ha bona cosa d’informació sobre aquestes torres, l’abundància de les quals ens parla de la inseguretat en que transcorrien les vides d’aquelles gents.
IMG_6066

Vora mil anys després, no queda rastre del poblat al que la construcció servia. La torre —o el que queda d’ella— està hui envoltada d’oliveres i carrasques, entre les quals s’ensorra lentament i amb dignitat.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s