Herbes de marge 1: didalera i salsaparrella

Herbes de marge 1: Digitalis obscura

Amb un final d’hivern i entrada de primavera plujosos com els que ha hagut enguany a la Vall, als marges dels bancals entre Albaida i Carrícola, el passat mes d’abril, no cabia ni una herbeta més.

És molt remarcable la riquesa botànica que concentren els marges dels bancals. La diversitat de plantes que s’hi donen cita, per a un com jo, que està en les beceroles del reconeixement d’espècies, pot resultar aclaparadora, de forma que val la pena prendre-s’ho amb calma, i anar a poc a poc. Amb aquest post inicie doncs una sèrie dedicada a estes herbes, tant les que ja coneixia —que en són molt poques— com les que m’eren desconegudes, i que vaig aprenent a reconéixer gràcies a les eixides al camp i l’ajuda inestimable de guies i de pàgines tan recomanables com l’herbari virtual de Banyeres de Mariola.

Les nostres herbes de marge són un poble menut i acolorit, i semblen ser amants de comparéixer totes a l’hora, per traure el màxim profit possible de la humitat, la tebior i les creixents hores de llum de la primavera, i fructificar abans que la sequera estival i les altes temperatures esgoten les seues forces.

Les digitals, o didaleres, reben el seu nom de les seues flors. De les diverses espècies de didalera que trobem a les nostres terres, aquesta, si no m’enganye, és Digitalis obscura. Ací la trobem acompanyada, entre altres, per una de les enfiladisses més abundants i característiques dels nostres països: la sarsaparrella (Smilax aspera) o arítjol.

Tant l’arítjol com la didalera tenen propietats medecinals: diurètic i sudorífic el primer, del qual es fan —o es feien— servir principalment les arrels, estimulant cordial la segona. La didalera, a més, és fortament tòxica. Com passa moltes vegades al regne vegetal, i alguna que altra fora d’ell, el perill i la bellesa van de la mà.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s