La cava arquejada

La cava arquejada

Els climatòlegs han popularitzat la denominació de petita Edat de gel per referir-se a l’empitjorament climàtic iniciat a finals de l’Edat Mitjana, i que va concloure a finals del segle XIX. Sembla que durant aquells segles hi hagué un refredament general de les temperatures, i un increment de les precipitacions en forma de neu.

Al País Valencià, aquest augmenta de la nivositat va propiciar l’aparició d’un important i lucratiu comerç del gel. Durant l’hivern es replegava la neu en caves excavades en terra, compactant-la fins que es convertia en gel, i cobrint-la amb matèria vegetal per mantenir -ho net. A l’estiu s’obria la cava, s’hi extreia el gel i es transportava, aprofitant les nits, a les ciutats de la costa, on hi havia una gran demanda de gel tant per a la cuina dels més benestants (sorbets, gelats, conservació de peix i carn) com per a aplicacions mèdiques.

Les caves de neu abastaven, en ocasions, dimensions prou considerables. La cava arquejada d’Agres, o cava gran, és una de les més grans, i també de les més impresionants, amb els seus poderosos arcs apuntats.

IMG_4491

La cava es troba en la Mariola, en una petita planície i a més de 1.200 metres d’altura. A travers dels arcs apareix el Montcabrer, també nevat.

IMG_4495

En acabar el segle XIX les nevades es van fer menys freqüents i menys copioses. Això, unit a l’electrificació, amb la possibilitat de produir gel artificial, va posar fi per a sempre al comerç de la neu.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s