La valleta d’Agres amb la Mariola al fons

La valleta d'Agres amb la Mariola al fons

Després de les fortes nevades dels últims dies, l’ombria de la Mariola presentava hui aquest hivernal aspecte. Arrecerat en la serra es pot veure el poble d’Agres, amb el santuari de la Mare de Déu per sobre.

L’absurda divisió provincial inventada per Javier de Burgos al segle XIX adjudicà els pobles d’Agres, Alfafara i Banyeres de Mariola a la província d’Alacant, mentre que Bocairent, situat entre els dos últims, va ser asignat a la de València. La divisió comarcal popularitzada a finals del XX al País Valencià perpetua l’error, trossejant aquesta petita però molt ben definida comarca natural i repartint els bocins entre la Vall d’Albaida (Bocairent), l’Alcoià (Banyeres) i el Comtat (Agres i Alfafara).

Tot plegat, es tracta de decisions preses per gent que amb tota seguretat mai no s’acostaren per aquestes contrades. Cavanilles, el botànic Cavanilles, sí que ho féu, i amb molt de trellat considera els quatre pobles com a part d’una única comarca (la Mariola), a la que també afig la vall de Biar.

IMG_4456

El fons de la vall es troba a una altitud d’uns cinc-cents a sis-cent metres. Les muntanyes de la Mariola, que la tanquen pel sud, abasten els 1390 metres al Montcabrer. Això vol dir neu garantida, si fa no fa tots els anys.

IMG_4480

A la fira no vages si no tens diners; i a la Mare de Déu d’Agres si no ho tens promès. I és que el camí es llarg i ben costerut. I més encara si el que es vol és pujar fins al pic del Teix, a recer del qual trobarem les restes del que va ser la teixera més meridional d’Europa, una vegetació de carrasques, arços i fleixes recuperant-se lentament dels incendis, i obrint-se pas a poc a poc entre els pins de repoblació, a més de dues espectaculars caves de neu. Sí, la vall d’Agres i la Mariola són dos dels tresors del nostre país.

Malhauradament, i com és habitual a casa nostra, aquests tresors estan en perill. El govern valencià té en projecte la construcció d’una autovia de Villena a Muro, el traçat de la qual transcorreria íntegrament per aquestes terres. És una vergonya que es pense en una semblant infraestructura, d’impacte paisatgístic devastador i utilitat dubtosa, quan a la vegada es deixa morir miserablement la línia fèrria que, aquesta sí, contribueix a la vertebració d’aquestes terres amb la resta de comarques que l’envolten i amb València, la suposada capital.

 

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s